Tratamente de top

Tehnologie de ultima generatie

Profilaxia Dentara

Pornind de la ideea ca “este mai bine sa previi decat sa tratezi”, profilaxia dentara este poate cea mai importanta ramura a medicinii dentare.

Afectiunile dentare precum caria si parodontoza sunt lipsite de simptome in fazele de inceput, astfel ca pacientii nu le pot observa singuri. Din acest motiv vizitele periodice la dentist sunt extrem de importante pentru a trata din timp problemele dentare, si pentru a evita necesitatea unor tratamente complicate, costisitoare dar si invazive.

In clinica LCdental realizam urmatoarele masuri profilactice: detartrajul cu ultrasunete, periajul professional, air flow sau prophy jet, fluorizari locale utilizand gutierele, controlul placii bacteriene utilizand revelatori de placa, sigilarea santurilor si fosetelor dintilor laterali pentru a preveni formarea cariei dentare. Consideram ca un rol extrem de important in prevenirea afectiunilor dentare il are insusi pacientul, de aceea dam o mare importanta recomandarilor privind igiena orala (tehnica de periaj dentar, utilizarea corecta a atei dentare, utilizarea dusului bucal, igiena lucrarilor protetice).

Igienizarea profesionala se realizeaza in cabinetul stomatologic si consta din urmatoarele manopere: detartraj cu ultrasunete, periaj profesional si air-flow.

La majoritatea pacientilor se recomanda realizarea unei igienizari profesionale o data la sase luni. In cazul pacientilor purtatori de punti, implanturi dentare sau aparate ortodontice, acest procedeu se recomanda a se face o data la patru luni.

Igienizarea profesionala este cel mai bun procedeu de a preveni gingivita si boala parodontala, si in acelasi timp reprezinta prima etapa in tratamentul gingivitei si a parodontozei.

Detartrajul este un procedeu terapeutic prin care se indeparteaza tartrul supra si subgingival, dar si coloratiile dentare date de diverse alimente. Se realizeaza atat cu un aparat cu ultrasunete, cat si cu instrumentar manual.

Tartrul dentar supragingival este cel mai des intalnit. La inceput este incolor, apoi capata o nuanta maronie si da un aspect inestetic danturii, totodata favorizand retentia alimentelor interdentar, si implicit un miros neplacut.

Tartul dentar subgingival este mai dur si mai inchis la culoare, ce in timp isi mareste volumul determinand desprinderea gingiei de pe dinte, retractii gingivale, producandu-se un mediu prielnic dezvoltarii bacteriilor, si instalarii parodontozei.

Suprafetele dentare rezultate dupa detartraj se finiseaza prin periaj profesional, acesta din urma realizandu-se cu gume, perii si o pasta speciala de profilaxie. In final se obtin suprafete dentare curate si lucioase, incetinindu-se procesul de depunere ulterioara de tartru.

Este detartrajul daunator dintilor?

Detartrajul cu ultrasunete nu este daunator smaltului dintilor, acesta actionand numai pe depozitele de tartru. In timpul detartrajului este posibil sa apara o oarecare senzatie dureroasa determinata in special de expunerea radacinilor dentare in cavitatea bucala, acolo unde gingia este deja retrasa. Aceasta sensibilitate este trecatoare, si se poate mentine pana la o saptamana. Este declansata in general de alimente reci sau dulci. Daca apare in timpul detartrajului, pentru mai mult confort atat pentru pacient cat si pentru medic, se poate recurge la anestezie.

AirFlow-ul este un dispozitiv ce genereaza un jet puternic de apa si bicarbonat de sodiu, eliminand petele, placa bacteriana, depozitele moi de pe suprafetele dentare. Datorita pulberii de bicarbonat de sodiu usor abrazive, se realizeaza in acelasi timp o lustruire a suprafetelor igienizate. Este foarte util in indepartarea petelor de tutun, in cazul fumatorilor.

Periajul profesional se realizeaza dupa detartraj si air-flow, si are rol in lustruirea si netezirea suprafetelor dentare. Acest procedeu se realizeaza cu perii si gume, impregnate in diferite substante. De obicei se foloseste o pasta de dinti profesionala, cu o granulatie crescuta sau medie, in funtie de existenta coloratiilor de pe dinti. Spatiile interdentare se mai pot curata prin intermediul unor benzi abrazive interdentare.

Avantajele igienizarii profesionale sunt evidente: revenirea la culoarea initiala a dintilor, eliminarea respiratiei urat mirositoare, scaderea riscului aparitiei cariei dentare. Igienizarea profesionala se recomanda a se realiza la inceputul unui tratament stomatologic, si repetat apoi periodic la 3-6 luni, in functie de necesitatile fiecarui pacient.