Tratamente de top

Tehnologie de ultima generatie

Protetica

Protetica este o ramura extrem de complexa ce se ocupa cu reconstructia danturii prin diverse “lucrari dentare”, care pot fi foarte variate, de la o simpla coroana dentara pana la reconstructii de mare amploare. Rolul lucrarilor protetice este similar cu cel al dintilor naturali, adica trebuie sa asigure o masticatie eficienta si un aspect estetic placut.

Pentru ca utilizam numai materiale de cea mai buna calitate, pentru ca avem colaborari stranse cu laboratoarele de top si pentru ca acordam o atentie deosebita doleantelor pacientilor nostri, obtinem lucrari protetice de o estetica si de o functionalitate ireprosabila.

La noi in clinica realizam toate tipurile de lucrari protetice, de la o simpla coroana dentara pana la restaurari complexe pe dinti sau implanturi, supraproteze pe dinti sau implanturi, proteze scheletate cu sisteme speciale, fatete dentare, incrustatii, etc.

Oxidul de Zirconiu in Stomatologie

Tendinta in stomatologia moderna este de a elimina metalul din cavitatea bucala. Utilizat si in alte ramuri ale medicinii, oxidul de zirconiu este materialul de electie in realizarea lucrarilor dentare, datorita calitatilor acestuia:

- Estetica desavarsita

Oxidul de zirconium este un mineral de culoare alba, cu proprietati remarcabile. Coroanele din ceramica pe suport de oxid de zirconium au o estetica deosebita datorita absentei suportului metallic, astfel lumina este reflectata la fel ca la dintii naturali. Transluciditatea extrem de asemanatoare dintilor naturali il recomanda in restaurari in zona frontala.

- Rezistenta superioara

Oxidul de zirconium are o rezistenta deosebita la flexiune, acesta avand utilizari multiple in industria aeronautica. In medicina oxidul de zirconiu serveste la confectionarea protezelor de sold. Proprietatile mecanice remarcabile il recomanda in realizarea lucrarilor dentare atat in zona frontala, cat si in zona laterala unde solicitarile masticatorii sunt crescute. In ciuda rezistentei remarcabile, lucrarile dentare din oxid de zirconium sunt mai usoare decat cele clasice metalo-ceramice, astfel adaptarea pacientului este extrem de usoara si de rapida.

- Biocompatibil

Oxidul de zirconiu este extrem de biocompatibil si de bioinert in cavitatea bucala, astfel riscul aparitiilor reactilor alergice este practice nul. Oxidul de zirconium este inert si din punct de vedere termic, astfel variatiile de temperatura nu sunt conduse catre pulpa dentara, scazand astfel sansele aparitiei inflamatiei pulpare. Lipsa coroziunii oxidului de zirconium face ca tesutul gingival din jurul marginilor coroanelor dentare sa nu mai capete lizereul gri, asa cum se intampla in cazul coroanelor ce au in componenta lor metal. Lipsa gustului metalic creste considerabil confortul pacientului.

- Tehnologia CAD-CAM

Implementarea tehnologiei CAD-CAM (Computer Assisted Design-Computer Assisted Manufacturing) a adus un suflu nou tehnicii dentare, si a permis realizarea unor lucrari protetice de inalta precizie, perfect adaptate pe bonturile dentare. Tehnicianul dentar este asistat de computer atat in realizarea design-ului lucrarii protetice, cat si in confectionarea propri-zisa a acesteia, prin prelucrarea computerizata a blocului de oxid de zirconiu.

Ce este o coroana dentara?

Coroana dentara este o piesa ce acopera dintele si ii restaureaza estetica, fizionomia si rezistenta. Sunt indicate in cazurile in care un dinte a suferit o distructie mai mare, si nu mai poate fi refacut printr-o simpla plomba.

De ce am nevoie de o coroana dentara?

In general, dintii ce au beneficiat de tratamente de canal, datorita rezistentei mai reduse, se recomanda a se acoperi cu coroane dentare. Restaurarea printr-o obturatie ("plomba") a unui dinte tratat endodontic poate duce la fracturarea acestuia.

Cum se realizeaza o coroana dentara?

Dupa consultatie si realizarea planului de tratament, medicul dentist va reduce dimensiunile dintelui respectiv, pentru a putea realiza spatiul necesar coroanei dentare. Apoi se realizeaza amprenta ("mulajul") dintilor si gingiei, urmand ca in laboratorul de tehnica dentara, tehnicianul dentar sa realizeze coroana respectiva. Intre timp, o coroana provizorie din compozit sau acrilat va acoperi dintele slefuit. Apoi urmeaza 1-2 sedinte de probe, dupa care coroana dentara este fixata cu ciment dentar.

Ce durata de viata are o corana dentara?

Durata de viata a unei coroane dentare este foarte mare. Atata timp cat tratamentul de canal este unul corect, distructia dintelui respectiv nu este foarte mare, iar piesa protetica are o precizie satisfacatoare, o coroana dentara poate rezista si zeci de ani.

Care sunt cele mai bune coroane dentare? De ce?

La ora actuala cele mai utilizate coroane dentare sunt cele pe suport de oxid de zirconiu sau cele integral ceramice. Avantajele sunt multiple: estetica superioara, precizie a piesei protetice, biocompatibilitate, etc.

Ce este o punte dentara?

Puntea dentara este o piesa ce permite inlocuirea unor dinti pierduti, prin intermediul dintilor "vecini", bresei.

Am un dinte lipsa. Ce solutii de inlocuire a acestuia exista?

Implantul dentar si puntea dentara sunt variantele terapeutice de durata pentru inlocuirea unui dinte lipsa.

Cand este indicata o punte dentara?

In ziua de azi, tratamentul prin implant dentar este considerat cea mai buna solutie de inlocuire a unui dinte lipsa, datorita avantajelor pe care acesta le ofera. Sunt situatii insa in care tratamentul prin implant dentar nu este posibil datorita unor conditii locale (oferta osoasa insuficienta, prezenta nefavorabila a sinusurilor maxilare, sau a unor vase si nervi in imediata vecinatate, igiena nesatisfacatoare) sau generale (diabet decompensat, anumite boli de sange, etc) nefavorabile. In aceste situatii puntea dentara poate reprezenta o alternativa.

Care este durata de viata a unei punti dentare?

Este greu de estimat durata de viata a unei punti dentare. Factorii ce influenteaza durata de viata sunt: corectitudinea tratamentelor de canal ale dintilor stalpi (daca acestea exista), valoarea parodontala a dintilor stalpi, natura solicitarilor mecanice, igiena pacientului, precizia piesei protetice, etc